Saffraan (Safraan | Saffron | Saffran | Azafran | زعفران ook wel Krocus Sativus Linneaeus genoemd, is de stamper van de Krocus Sativus plant. Een specerij dat al eeuwen lang wordt gebruikt als medicijn, specerij en natuurlijke kleurstof. Het is de koning van de kruiden en de meest waardevolle specerij ter wereld. Het woord saffraan (Za-faran) betekent “geel” in het Arabisch, omdat het een gele of gouden kleur afgeeft. Naast een mooie kleur geeft echte saffraandraadjes ook een natuurlijk aroma en smaak aan uw gerechten, thee of melk.

Kwaliteit van Saffraan

Kwalitatieve saffraandraadjes kun je herkennen aan de dieprode kleur, de structuur van de stampers, de lengte van de stampers en de vochtigheid van de stampers. Wil je meer weten hoe je nep van echt kunt onderscheiden? Bekijk dan onze artikel over “NEP OF ECHT SAFFRAAN, HOE ZIE JE DAT?

Volgens internationale standaard (ISO 3632-2) wordt saffraan gecatagoriseerd in 4 klassen.

Europese beoordelingsschaal voor de kwaliteit van Saffraan volgens ISO 3632-2

 

Klasse Waarde voor Crocine
Grade I >190
Grade II >150
Grade III >110
Grade IV <110

Kwaliteit van de Saffraan van BesteSaffraan

Getest door Eurofins Food Testing Netherlands, volgens de Europese norm: ISO 3632-2

Saffraan kopen

 Resultaat van het onderzoek

Waardering tot de allerhoogste kwaliteit Saffraan
PREMIUM GRADE 1 (Score >260)

Herkomst van Saffraan

Oorspronkelijk Komt Saffraan uit het Middellandse Zeegebied en de Perzische landen Afghanistan en Iran. Saffraan kun je niet overal verbouwen, er zijn specifieke klimaatomstandigheden nodig. Regen op de juiste tijden van het jaar, juiste temperatuur, vruchtbare bodem en veel zon. Daarnaast is het van belang dat in de productieregio goedkoop arbeid beschikbaar is. Dit omdat het produceren van saffraan enorm veel handwerk vereist, voor 1 kilo draadjes heb je ongeveer 150.000 krokus bloemen nodig. Alle bloemen uit het veld en alle stampers uit de bloemen moeten met de hand worden geplukt. Zoals hieronder weergegeven zijn er een beperkt aantal landen waar saffraankrokus verbouwd kan worden. 

saffraan productie

Het oude Khorasan gebied, de regio tussen Iran en Afghanistan is zeer gepast voor het verbouwen van dit bijzonder specerij. Ongeveer 91.7% (2019) van de wereldproductie en de hoogste kwaliteit komt uit dit gebied vandaan. Voornamelijk Iran heeft een grote invloed op de productie en prijs van saffraan.

Door de superieure kwaliteit is de vraag naar de Afghaanse en Iraanse draadjes veel hoger dan die van Spanje, Kashmir, India of Marokko. Hierdoor is de prijs ook relatief duurder, maar je krijgt ook veel betere stampers.

SMAAK

Saffraandraden hebben een zeer unieke smaak dat voor velen moeilijk uit te leggen is. Het heeft een aardse, honing smaak en tegelijkertijd met een licht bittere accent aan het einde. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat gerechten als Paella, Risotto en Perzische rijst een smaaksensatie worden. Door de draadjes of poeder aan je gerecht toe te voegen krijgt het gerecht, een warm aroma en een gouden kleur. Zodra je het aroma ruikt, zal je beter begrijpen waarom mensen zo verliefd zijn op deze koninklijke kruid.

“Houd in gedachten dat kwalitatief Saffraan zoet zal ruiken, maar nooit zoet smaakt”

saffraan

HOE ZIET Saffran ERUIT?

De saffraandraadjes zien eruit als droge en dunne draadjes van 1 tot 3 cm lang en hebben een dieprode kleur met gele puntjes aan het einde.

GENEESKRACHTEN

In Nederland en België gebruiken we dit bijzonder specerij vooral als smaakmaker bij Paella, Risotto en visgerechten. Maar wat veel mensen niet weten is dat Saffraan veel geneeskrachten heeft, hieronder een aantal voorbeelden:

 Sterke Antioxidant
 Ontstekingsremmend
 Bevordering van seksueel functioneren
 Pijnstillend

Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen van dit werelds specerij? Lees dan onze artikelen over 10 Geneeskrachten en Voedingswaarde van saffraan.

PRIJS

De prijs per gram varieert tussen €7.5 bij bestesaffraan.nl tot €30 bij de supermarkten als AH, Jumbo, COOP, Plus, etc. Bij ons krijgt u gegarandeerd de beste prijs, door ons inkoopvoordeel en efficiënt ingerichte productie processen kunnen wij u deze prijs aanbieden.

TRAP ER NIET IN, verschil tussen SAFFRAAN en SAFLOER?

Ondanks het feit dat de namen hetzelfde klinken, is saffloer (safflor) geen saffraan. De bloembladen van de saffloer zijn nuttig voor het produceren van een gele kleur. Echter komt de smaak en aroma helemaal niet in de buurt van echte saffraan, simpelweg omdat het twee verschillende specerijen zijn.

Echter zijn beide specerijen vergelijkbaar genoeg dat ze door elkaar worden gehaald door de ongetrainde oog. Er zijn echter zeer duidelijke verschillen tussen de twee, zoals in de afbeelding hieronder te zien is.

saffraan en saffloer

Saffloer bestaat uit bloemblaadjes, terwijl saffraan uit draden of stampers bestaat. Een ander verschil is het vermogen van elke specerij om kleur in een gerecht te verschaffen. U hebt slechts een kleine hoeveelheid saffraandraden nodig om een ​​gouden kleur aan uw gerecht te geven, terwijl een grotere hoeveelheid saffloer nodig is voor een vergelijkbaar resultaat. Hetzelfde geldt ook voor wat betreft smaak, saffraandraadjes hebben een zeer sterke en onderscheidende smaak, terwijl de smaak van saffloer relatief mild is. Je hebt maar een beetje saffraandraadjes nodig om een ​​gerecht te aromatiseren; je moet een relatief grote hoeveelheid saffloer gebruiken om gelijkwaardige resultaten te krijgen. Sommige deskundigen beschrijven de smaak van saffraandraden als vergelijkbaar met honing, terwijl de smaak van saffloer accenten heeft van zoete chocolade.