Gratis verzending In Nederland Voor 23:00 uur besteld Zelfde dag verzonden Beste Prijs Online V.a. €50 gratis verzending België

Saffraan | Safraan | Azafran | زعفران

door | apr 10, 2019 | Saffraan Artikelen | 0 Reacties

De Saffraan, een kruid met een onverwoeste geschiedenis

Saffraan (Safraan | Saffron | Saffran | Azafran | زعفران | staat bekend als de koning onder de kruiden en is de meest kostbare specerij ter wereld. Het woord saffraan (spreek uit als Za-faran) betekent “geel” in het Arabisch en verwijst naar de goudgele kleur die deze bijzondere specerij afgeeft. Niet alleen de goudgele kleur is kenmerkend aan de kruid, maar ook de ongekende smaak en gezondheidsvoordelen. Combineer een paar saffraandraadjes bij het nuttigen van warme dranken en/of gerechten en je zult versteld staan, gegarandeerd!

Crocus Sativus Linneaeus, de Latijnse benaming voor Saffraan, vormt de stamper van de zeldzame Crocus Sativus plant. Verschillende soorten volkeren gebruiken eeuwenlang deze rijke en veelzijdige specerij als medicijn en kruiderij. Wat veel mensen niet weten, is dat je saffraan ook als kleurmiddel kunt gebruiken waarmee je je gerecht van natuurlijk kleur voorziet. Geeft net dat persoonlijke en natuurlijke touch aan je gerecht! Of om je gezondheid te verbeteren.

In dit artikel leggen we je alle ins en outs van Saffraan uit!

Kwaliteit van Saffraan

De saffraan die in deze webshop verkocht wordt, is van hoogwaardig kwaliteit en te herkennen aan de volgende uiterlijke kenmerken: dieprode kleur, structuur van de sta, de lengte én de vochtigheid van de stampers. Wil je meer weten hoe je nep van echt kunt onderscheiden? Lees dan snel het interessante artikel over “NEP OF ECHT SAFFRAAN, HOE ZIE JE DAT?

Goed om te weten: Saffraan is gecategoriseerd in 4 klassen, volgens de internationale standaard ISO 3632-2.

Europese beoordelingsschaal voor de kwaliteit van Saffraan volgens ISO 3632-2

 

Klasse Waarde voor Crocine
Grade I >190
Grade II >150
Grade III >110
Grade IV <110

Kwaliteit van de Saffraan van BesteSaffraan

Getest door Eurofins Food Testing Netherlands, volgens de Europese norm: ISO 3632-2

Saffraan kopen

 Resultaat van het onderzoek

Waardering tot de allerhoogste kwaliteit Saffraan
PREMIUM GRADE 1 (Score >260)

Van saffraankrokus naar saffraan

De kruid komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en de Perzische landen Afghanistan en Iran. Wat opvallend is, is dat je Saffraan niet overal kunt verbouwen, omdat de kruid onder geschikte klimaatomstandigheden geplant dient te worden. Denk aan: voldoende regen op de juiste tijden van het jaar, juiste temperatuur, vruchtbare bodem en veel zon. Daarnaast is het belangrijk dat er in de productieregio sprake is van goedkope arbeid, omdat het produceren van saffraan enorm veel handwerk vereist. Zo heb je voor één kilo saffraandraadjes circa 150.000 krokusbloemen nodig en worden deze met de hand uit het veld geplukt.

 In onderstaande afbeelding kun je in één oogopslag zien in welke landen saffraankrokus geteeld wordt.  

herkomst saffraan
Als we naar de bovenstaande illustratie kijken dan zie je dat in de regio tussen Iran en Afghanistan, ook wel het oude Khorasan gebied, uitstekend is voor het verbouwen van saffraan. De klimaatomstandigheden die hierboven zijn opgesomd, zijn namelijk gunstig in dit gebied. Wat opvallend is, is dat volgens een onderzoek uit 2019 ongeveer 91.7% van de wereldproductie uit dit gebied komt. Voornamelijk Iran heeft een grote invloed op de productie en prijs van saffraan. Door de superieure kwaliteit is de vraag naar de Afghaanse en Iraanse saffraandraadjes veel hoger, vergeleken met landen als Spanje, Kashmir, India of Marokko. Vanwege de superieure kwaliteit is de prijs ook relatief duurder, maar je krijgt ook een veel beter product voor terug!  

Een boost voor je smaakpapillen

Saffraandraden hebben een zeer unieke smaak dat voor velen onbeschrijfelijk is. Uit ons klantonderzoek zegt de meerderheid een aardse, honingsmaak, maar tegelijkertijd een licht bitter accent aan het einde te proeven. Deze smaakvolle eigenschappen gaan goed met gerechten als Paella, Risotto en Perzische rijst. Door de draadjes of poeder aan je gerecht toe te voegen, krijgt het gerecht een warm aroma en een gouden kleur. Zodra je het aroma ruikt, zul je beter begrijpen waarom mensen zo verliefd zijn op deze koninklijke kruid!

“Houd in gedachten dat kwalitatief Saffraan zoet zal ruiken, maar nooit zoet smaakt”

saffraan

Hoe ziet saffraan eruit?

De saffraandraadjes zien eruit als droge en dunne draadjes van 1 tot 3 cm lang en hebben een dieprode kleur met gele puntjes aan het einde.

Geneeskrachtige werking

In Nederland en België wordt saffraan vooral als smaakmaker gebruikt, maar deze kruid staat ook bekend om zijn geneeskrachtige werkingen, namelijk:

 Ontstekingsremmend
 Bevordering van seksueel functioneren
 Pijnstillend
 Sterke Antioxidant

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen van deze wereldse specerij? Lees dan nu onze artikelen over de 10 Geneeskrachten en Voedingswaarde van saffraan.

Bestesaffraan: Eerlijke prijshantering

De prijs per gram varieert tussen €7.5 bij bestesaffraan.nl tot omgerekend €30 bij de supermarkten als AH, Jumbo, COOP, Plus, etc. Bij ons krijgt u gegarandeerd de beste prijs, door ons inkoopvoordeel en efficiënt ingerichte productie processen kunnen wij u deze prijs aanbieden.

Herken de echte saffraan!

Ondanks dat de namen Saffraan en Safloer hetzelfde klinken, is saffloer (safflor) geen saffraan! De bloembladen van de saffloer zijn namelijk nuttig voor het produceren van een gele kleur. Echter komt de smaak en aroma helemaal niet in de buurt van de echte saffraan, simpelweg omdat het twee verschillende soorten specerijen zijn.

Op het oog lijken beide specerijen veel op elkaar en kan het verschil alleen maar herkend worden door een expert. Wel kunnen wij je wat tips geven om de ‘echte’ van de ‘neppe’ saffraan te onderscheiden. Zie onderstaande illustratie!

Echter zijn beide specerijen vergelijkbaar genoeg dat ze door elkaar worden gehaald door het ongetrainde oog. Er zijn echter zeer duidelijke verschillen tussen de twee, zoals in de afbeelding hieronder te zien is.

Zoals je op de afbeelding kunt zien, zie je duidelijk het verschil in kleur. Saffloer bestaat uit bloemblaadjes, terwijl saffraan, draden of stampers bevat.

saffraan en saffloer

Een ander kenmerkend verschil is dat beide specerijen een andere kleur afgeven aan gerechten. U hebt slechts een kleine hoeveelheid saffraandraden nodig om een ​​gouden kleur aan uw gerecht te geven, terwijl een grotere hoeveelheid saffloer nodig is voor een vergelijkbaar resultaat. Hetzelfde geldt ook voor wat betreft smaak.

Saffraandraadjes hebben een zeer sterke en onderscheidende smaak, terwijl de smaak van saffloer relatief mild is. Je hebt maar een klein beetje saffraandraadjes nodig om een ​​gerecht optimaal te aromatiseren. Bij saffloer integendeel heb je een relatief grote hoeveelheid saffloer nodig om een gelijkwaardig resultaat te krijgen. Sommige deskundigen vergelijken de smaak van saffraandraden met honing, terwijl de smaak van saffloer vergelijkenisen toont met zoete chocolade.

Gerelateerde artikelen

Geneeskrachten Van Saffraan

Geneeskrachten Van Saffraan

Dankzij de vele eigenschappen van Saffraan is de toepassing ook heel breed, bijvoorbeeld als natuurlijke kleurstof, specerij in Paella en Risotto of als thee in Saffraan thee. Echter als we naar de historie van Saffraan kijken is het gebruik van Saffraan als...

Lees meer
De waardering van bestesaffraan.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 80 reviews.