Saffraan (Safran, Saffron) ook wel Crocus Sativus Linneaeus genoemd, is de stamper van de Crocus Sativus plant. Een specerij dat al eeuwen lang wordt gebruikt als medicijn, specerij en/of verfstof. Het is de koning van de kruiden en specerijen, al meer dan 3000 jaar geleden werd het gebruikt. Het woord saffraan (Za-faran) betekent “geel” in het Arabisch, omdat het een gele of goude kleur afgeeft. Naast een mooie kleur geeft echte saffraandraadjes ook een natuurlijk aroma en smaak aan uw gerechten of thee.

SMAAK

Saffraan heeft een zeer unieke smaak dat voor velen moeilijk uit te leggen is. Het heeft een aardse, honing smaak en tegelijkertijd met een licht bittere accent aan het einde. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat gerechten als Paella, Risotto en Perzische rijst een smaaksensatie worden. Door de draadjes of poeder aan je gerecht toe te voegen krijgt het gerecht, een warm aroma en een goude kleur. Zodra je het aroma ruikt, zal je beter begrijpen waarom mensen zo verliefd zijn op deze koninklijke kruid.

“Houd in gedachten dat kwalitatief Saffraan zoet zal ruiken, maar nooit zoet smaakt”

KWALITEIT

Kwalitatieve saffraandraadjes kun je herkennen aan de dieprode kleur, de structuur van de stampers, de lengte van de stampers en de vochtigheid van de stampers.

HOE ZIET het ERUIT?

Saffraan ziet eruit als droge en dunne draadjes van 1 tot 2.5 cm lang en heeft een dieprode kleur met gele puntjes aan het einde.

GENEESKRACHTEN

In Nederland en België gebruiken we dit bijzonder specerij vooral als smaakmaker bij Paella, Risotto en visgerechten. Maar wat veel mensen niet weten is dat Saffraan veel geneeskrachten heeft, lees dan onze artikelen over 10 Geneeskrachten en Voedingswaarde van dit specerij.

PRIJS

De prijs van varieert tussen €7.5 en €30 euro per gram. Bij ons krijgt u gegarandeerd de beste prijs, door ons inkoopvoordeel en efficiënt ingerichte productie processen kunnen we u deze prijs aanbieden.

Herkomst en prijs

Voor het produceren van kwalitatief saffraan zijn specifieke klimaat omstandigheden nodig zoals; regen op de juiste tijden van het jaar, juiste temperatuur en vruchtbare bodem. De regio tussen Afghanistan en Iran is zeer gepast voor het verbouwen van saffraan, 91.7% (2019) van de wereld productie en de hoogste kwaliteit komt daar vandaan. Hierdoor zijn een aantal landen waar kwalitatief saffraan geproduceerd kan worden. Zij bepalen en hebben een grote invloed op de saffraan prijs wereldwijd. 

Door de superiure kwaliteit is de prijs van Afghaanse en Iraanse saffraan ook relatief duurder dan de saffraan uit Iran, Marokko of Spanje. 

SAFFRAAN OF SAFLOER, WAT IS HET VERSCHIL?

Ondanks het feit dat de namen hetzelfde klinken, is saffloer geen saffraan. De bloembladen van de saffloer zijn nuttig voor het produceren van een gele kleur. Echter komt de smaak en aroma helemaal niet in de buurt van saffraan, simpelweg omdat het twee verchillende specerijen zijn.

Saffloer en saffraan zijn vergelijkbaar genoeg dat ze door elkaar worden gehaald door de ongetrainde oog. Er zijn echter zeer duidelijke verschillen tussen de twee, zoals in de afbeelding hieronder te zien is.

Verschil tussen saffraan en saffloer

 

Saffloer bestaat uit bloemblaadjes, terwijl saffraan uit stengels of draden bestaat. Een ander verschil is het vermogen van elke specerij om kleur in een gerecht te verschaffen. U hebt slechts een kleine hoeveelheid saffraandraden nodig om een ​​goude kleur aan uw gerecht te geven, terwijl u een grotere hoeveelheid saffloer nodig is voor een vergelijkbaar resultaat. Het zelfde geldt ook voor wat betreft smaak, saffraandraadjes hebben een zeer sterke en onderscheidende smaak, terwijl de smaak van saffloer relatief mild is. Je hebt maar een beetje saffraandraadjes nodig om een ​​gerecht te aromatiseren; je moet een relatief grote hoeveelheid saffloer gebruiken om gelijkwaardige resultaten te krijgen. Sommige deskundigen beschrijven de smaak van saffraan als vergelijkbaar met honing, terwijl de smaak van saffloer accenten heeft van zoete chocolade.