In dit artikel leggen we je alle ins en outs van Saffraan uit!
Wat is saffraan?
Saffraan (Safraan | Saffron | Saffran | Azafran | زعفران | staat bekend als de koning onder de kruiden en is de meest kostbare specerij ter wereld. Het woord saffraan (spreek uit als Za-faran) betekent “geel” in het Arabisch en verwijst naar de gouden kleur die deze bijzondere specerij afgeeft. Niet alleen de goudgele kleur is kenmerkend aan de kruid, maar ook de ongekende smaak en geur. Combineer een paar saffraandraadjes bij het nuttigen van warme dranken en/of gerechten en je zult versteld staan, gegarandeerd!
Krokus Sativus Linneaeus, de Latijnse benaming voor Saffraan, vormt de stamper van de zeldzame krokus bloem. Verschillende volkeren gebruiken eeuwenlang deze rijke en veelzijdige specerij. Wat veel mensen niet weten, is dat je dit specerij ook als kleurmiddel kunt gebruiken waarmee je je gerecht van natuurlijk rijkere kleur voorziet. Geeft net dat persoonlijke en natuurlijke touch aan je gerecht!
Waar komt saffraan vandaan?
Saffraan komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en de Perzische landen Afghanistan en Iran. Je kunt deze specerij niet overal verbouwen, omdat de kruid onder geschikte klimaatomstandigheden verbouwd dient te worden. Denk aan: voldoende regen op de juiste tijden van het jaar, juiste temperatuur, vruchtbare bodem en veel zon. Daarnaast is het belangrijk dat er in de productieregio goedkope arbeid beschikbaar is. Omdat het productiewerk enorm veel handwerk vereist. Zo heb je voor één kilo saffraandraadjes circa 150.000 saffraan bloemen nodig. Deze moeten allemaal met de hand uit het veld worden geplukt.
In onderstaande afbeelding kun je in één oogopslag zien in welke landen de saffraankrokus geteeld wordt.
Bovenstaande illustratie laat zien dat dat de regio tussen Iran en Afghanistan, ook wel het oude Khorasan gebied genoemd, uitstekend is voor het verbouwen van saffraan. De klimaatomstandigheden die hierboven zijn opgesomd, zijn namelijk gunstig in dit gebied.
In het jaar 2019 kwam ongeveer 91.7% van de wereldproductie uit dit gebied. Voornamelijk Iran heeft een grote aandeel in de wereldwijde productie. Door de superieure kwaliteit is de vraag naar de Afghaanse en Iraanse saffraandraadjes veel hoger, vergeleken met landen als Spanje, Kashmir, India of Marokko. Vanwege de superieure kwaliteit is de prijs ook relatief duurder, maar je krijgt ook een veel beter product voor terug!
waar smaakt saffraan naar? Een boost voor je smaakpapillen!
Saffraandraden hebben een zeer unieke smaak dat voor velen onbeschrijfelijk is. Uit ons klantonderzoek zegt de meerderheid een aardse, honingsmaak, maar tegelijkertijd een licht bitter accent aan het einde te proeven. Deze smaakvolle eigenschappen gaan goed met gerechten als Paella, Risotto en Perzische rijst. Door de draadjes of poeder aan je gerecht toe te voegen, krijgt het gerecht een warme aroma en een mooie gele kleur. Zodra je het aroma ruikt, zul je beter begrijpen waarom mensen zo verliefd zijn op deze koninklijke kruid!
“Houd in gedachten dat kwalitatief Saffraan zoet zal ruiken, maar nooit zoet smaakt”
ONZE MEEST VERKOCHTE SAFFRAAN PRODUCTEN
GRADE 1 SAFFRAAN VOOR DE BESTE PRIJS
-
Saffraan | 1 gram
€8,50 Incl. BTW In Winkelmand -
Saffraan | 5 gram
Oorspronkelijke prijs was: €37,95.€28,50Huidige prijs is: €28,50. Incl. BTW In Winkelmand -
Saffraan Poeder | 5 gram + Maatlepel
Oorspronkelijke prijs was: €38,45.€28,50Huidige prijs is: €28,50. Incl. BTW In Winkelmand -
Saffraan | 10 gram
Oorspronkelijke prijs was: €66,95.€51,49Huidige prijs is: €51,49. Incl. BTW In Winkelmand
Wat is de saffraan prijs per gram?
De prijs voor 100% puur Saffraan varieert tussen €7,50 per gram bij bestesaffraan.nl tot omgerekend €30 per gram bij de supermarkten als AH, Jumbo, COOP, Plus, etc. Echter als u meer koopt, daalt deze prijs bij bijna alle aanbieders in Nederland. Wilt u meer weten over hoe deze prijzen tot stand komen en welke factoren bepalend zijn? Wij hebben een uitvoerig artikel over de prijs van saffraan.
Kwaliteit van Saffraan
De draadjes en poeder die in onze webshop verkocht worden, zijn van hoogwaardige kwaliteit en te herkennen aan de volgende uiterlijke kenmerken: dieprode kleur, structuur van de stampers en de lengte van de draadjes. Wil je meer weten hoe je nep van echt kunt onderscheiden? Lees dan eerst ons artikel over “NEP OF ECHT SAFFRAAN, HOE ZIE JE DAT?“ voordat je Saffraan koopt.
Als specialist in Saffraan hebben we onze producten laten onderzoeken volgens de internationale standaard ISO 3632-2.
Hieronder vind u de resultaten van het onderzoek.
Europese beoordelingsschalen voor de kwaliteit van Saffraandraadjes
Klasse | Waarde voor Crocine |
Grade I | >190 |
Grade II | >150 |
Grade III | >110 |
Grade IV | <110 |
Kwaliteit van de Saffraan van BesteSaffraan
Getest door Eurofins Food Testing Netherlands, volgens de Europese norm: ISO 3632-2
Waardering tot de allerhoogste kwaliteit
PREMIUM GRADE 1 (Score >260)
Hoe ziet saffraan eruit?
De draadjes zien eruit als droge en dunne draadjes van 1 tot 3 cm lang en hebben een dieprode kleur met gele/oranje puntjes aan het einde. Hieronder ziet u een afbeelding van onze Super Negin Saffraandraden.
Op de Nederlandse markt vind je ook veel aanbod aan saffraan poeder, deze makkelijker in gebruiken. Echter bij het kopen van de poeder moet je wel op een aantal zaken letten, kijk hiervoor onze speciale saffraan poeder pagina.
Wat is het verschil tussen saffraan en saffloer? trap er niet in!
Ondanks dat de namen hetzelfde klinken, is saffloer (safflor) geen saffraan! Toch trappen er veel mensen in, om de verkeerde kruid te kopen. De bloembladen van de saffloer zijn namelijk nuttig voor het produceren van een gele kleur. Echter komt de smaak en aroma helemaal niet in de buurt van de echte saffraandraden. Simpelweg omdat het twee verschillende soorten specerijen zijn.
Op het oog lijken beide kruiden veel op elkaar. Er zijn echter zeer duidelijke verschillen tussen de twee, zoals in de afbeelding hieronder te zien is. Bestaat de een uit bloemblaadjes, terwijl de ander uit draden of stampers bestaat.
Saffraandraadjes hebben een zeer sterke en onderscheidende smaak, terwijl de smaak van saffloer relatief mild is. Sommige deskundigen vergelijken de smaak van saffraandraden met honing, terwijl saffloer vergelijkingen toont met zoete chocolade.